Blog Artikel

Bilakah Masa Terbaik Untuk Menyewa Kereta?

Masa terbaik untuk menempah kereta ialah enam hingga dua belas bulan lebih awal jika anda mengembara dengan kumpulan besar semasa musim puncak, tetapi tidak mengapa untuk menempah lebih dekat dengan tarikh sewa jika anda melancong pada musim luar.

Bilakah Masa Terbaik Untuk Menempah Kereta Sewa?

Salah satu soalan utama yang ditanya orang apabila cuba mencari tawaran terbaik untuk kereta sewa ialah tentang masa terbaik untuk menempah. Adakah hari dalam seminggu membuat perbezaan dalam mendapatkan kereta sewa murah? Adakah lebih baik untuk menempah minggu lebih awal atau adakah ia tidak membuat perbezaan yang besar? Bilakah harga sewa kereta turun? Ini semua perkara penting untuk tertanya-tanya, dan jawapannya mungkin mengejutkan anda.

Mengapa Harga Turun Naik

Perkara pertama yang perlu diingat ialah harga kereta sewa banyak berubah, dan terdapat beberapa faktor yang menentukan harga pada hari tertentu. Harga boleh berubah-ubah kerana musim, cuti tertentu, kategori kereta, syarikat penyewaan dan masa, hanya untuk menamakan beberapa. Secara amnya, syarikat penyewaan ingin menyewakan seberapa banyak kereta yang mungkin, sama seperti hotel ingin menyewakan sebanyak mungkin bilik. Mereka akan menetapkan harga kereta secara kompetitif untuk meningkatkan permintaan, tetapi apabila permintaan tinggi, mereka mungkin menaikkan harga untuk memanfaatkannya.

Perlu diingat bahawa harga asas adalah perkara yang paling mungkin berubah. Semua elemen tambahan penyewaan, daripada bayaran pemandu muda ke tempat duduk bayi hingga rak ski, akan kekal pada harga yang sama tanpa mengira masa. Maklumat latar belakang ini akan membantu menjelaskan sejauh mana lebih awal anda perlu menempah kereta sewa anda.

Bila Masa Terbaik Untuk Menempah Lebih Awal

Jika anda tahu anda akan menyewa semasa tempoh sibuk apabila harga mungkin menjadi yang tertinggi, anda perlu menempah sebanyak enam hingga dua belas bulan lebih awal. Jika anda mengembara dengan kumpulan besar atau dengan kanak-kanak, dan anda memerlukan bas mini, van besar dan kemudahan tambahan, anda harus memulakan carian anda lebih awal.

Strategi terbaik ialah membeli-belah dan membandingkan dalam talian sebelum membuat sebarang perjanjian. Sebaik sahaja anda sudah biasa dengan julat harga untuk jadual perjalanan anda, tentukan harga sasaran atau harga tertinggi yang anda sanggup bayar. Apabila anda menemui tawaran yang anda berpuas hati, tempah sahaja. Jika anda mempunyai pembatalan percuma, anda sentiasa boleh membatalkan tempahan itu dan musim bunga untuk tawaran yang lebih murah apabila anda melihatnya. Adalah lebih baik untuk menempah kereta pada harga yang berpatutan daripada menunggu sehingga saat-saat akhir dan berisiko kehilangan tawaran yang sama baiknya, atau mengetahui syarikat penyewaan kehabisan inventori.

Apabila Ok Untuk Menempah “Saat Akhir”

Jika anda tahu anda akan menyewa dalam tempoh yang kurang sibuk atau anda fleksibel dengan tarikh anda, anda boleh membuat tempahan lebih dekat dengan tarikh sewa anda. Jika anda melancong bersendirian, bersama pasangan anda, atau dalam kumpulan kecil, dan anda tidak mempunyai sebarang keperluan khas, anda boleh meninggalkannya lewat sedikit. Jenis kereta biasa adalah yang paling banyak tersedia jadi harga mungkin tidak banyak berubah. Dengan itu, harga mungkin meningkat dalam tempoh 48 jam terakhir jadi jangan biarkan ia sehingga minit akhir literal! Satu perkara terakhir yang perlu diberi perhatian apabila membuat tempahan lewat ialah promosi bermusim yang dihantar melalui e-mel kepada pelanggan senarai mel.

Peraturan Emas

Peraturan emas untuk sewa kereta termurah adalah mudah – tempah kereta dalam kategori biasa seperti sedan kompak dan bersaiz penuh di destinasi popular pada waktu luar puncak tahun sekitar 1-3 bulan lebih awal. Ini berkesan untuk sebilangan besar kes jika keadaan ini sesuai dengan rancangan perjalanan anda. Seperti contoh, kereta sewa Seberang Jaya Pulau Pinang sentiasa mengadakan promosi pada awal setiap bulan bagi menggalakkan orang ramai untuk datang dan menyewa kereta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *